Mity o glutenie

Dziś wiele mówi się na temat glutenu. Mnóstwo osób rezygnuje z jego spożywania, w sklepach natomiast pojawiają się całe półki wypełnione żywnością bezglutenową. W związku z tym, iż jest to bardzo gorący temat, zaczęły w tym zakresie powstawać różnego rodzaju mity, nie mające zupełnie nic wspólnego z prawdą.

  1. Jednym z mitów jest stwierdzenie, że dieta bezglutenowa jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla każdego. Zdecydowanie tak nie jest. Jeśli ktoś może spożywać gluten, jak najbardziej nie powinien z niego rezygnować. Przede wszystkim jest to zupełnie niepotrzebne i dość kosztowne. Produkty bezglutenowe mają bowiem zazwyczaj dużo wyższe ceny od tych, które możemy dostać normalnie. Poza tym ścisła dieta bezglutenowa, pochłania mnóstwo czasu na dokładne czytanie składów czy też komponowanie posiłków, by nic niewskazanego się w nich nie znalazło.
  2. Mitem jest również twierdzenie, że każda osoba mająca nadwrażliwość na gluten, jest chora na celiakię. Celiakia jest dużo rzadsza i jest przede wszystkim autoimmunologiczną chorobą o podłożu genetycznym. Tymczasem osoby mające stwierdzoną nadwrażliwość na gluten, nie mają celiaki. Nie mają niektórych objawów, typowych dla tej choroby. Niemniej jednak po spożyciu glutenu, występują u nich niepożądane objawy. Nie są to zatem tożsame pojęcia, których można używać zamiennie.
  3. Kolejny mit to to, że produkty bezglutenowe są zdrowsze niż te, które ten gluten mają. Nie jest to jednak zdecydowanie prawda. Z racji, że w danych produktach nie ma glutenu, często jest on zastępowany w jakiś sposób. Przykładowo przy pomocy dodatkowego cukru. Poza tym takie produkty cechuje bardzo wysoki stopień przetworzenia. Znacznie wyższy, niż normalnie spożywane przez nas jedzenie.
  4. Wiele osób także uważa, że na diecie bezglutenowej, nie ma możliwości spożywania chleba. Jest to jednak mit. Oczywiście jest to dieta, która eliminuje pszenicę, jęczmień czy też żyto. Jednak mamy takie produkty nie zawierające glutenu jak chociażby ryż czy też kukurydza. Dlatego też w wielu sklepach możemy znaleźć bezglutenowy chleb, podobnie również jak mąkę oraz makarony. Nie są to zatem produkty całkowicie wyłączone z tej diety, o ile oczywiście są przygotowywane z odpowiednich składników bez glutenu.
  5. Niektórzy myślą również, że eliminując ze swojej diety gluten, mają szansę schudnąć. Czy ma to ze sobą związek? Zdecydowanie nie. To nie gluten jest odpowiedzialny za to, że przybieramy na wadze. Dzieje się tak gdy zjadamy znacznie więcej kalorii, niż każdego dnia spalamy. Dlatego też przechodzenie na taką dietę tylko po to by schudnąć, zdecydowanie mija się z celem.

Jak widać wokół tematyki glutenu, narosło mnóstwo różnego rodzaju mitów. Gluten stał się wśród wielu osób czymś złym, czego zdecydowanie nie powinno się spożywać. Wielu upatrywało także w glutenie tego, że przez niego tyjemy. Prawda jest jednak taka, że jeśli nie dotyczy nas celiakia czy też nietolerancja glutenu, nie jest on dla nas w żaden sposób szkodliwy. Wręcz przeciwnie, jak najbardziej powinniśmy go jeść.